Filmdag bij de UT

Hybride Explainers uitgelegd

Onlangs werkten we samen met Moekotte Media aan een film voor de Universiteit Twente. Het betrof een uitlegfilm over de Coronamaatregelen die er op de campus in Enschede gelden. Doelstelling: (nieuwe) studenten informeren over de Coronamaatregelen. Andere bezoekers van de campus waren een secundaire doelgroep. Een blog over hapklaar informeren op een hippe manier. De hybride explainer is er erg geschikt voor.

Still uit de film voor de Universiteit Twente over de coronamaatregelen op de campus in Enschede

De UT bedient veel internationale studenten en werkt samen met bedrijven en organisaties uit het buitenland. In vergelijking met andere landen gaat Nederland op sommige vlakken anders om met Corona. Daarom is er in de film ook aandacht besteed aan hoe in Nederland de maatregelen bedacht en ingevoerd worden.


Pakkend uitleggen is moeilijk, maar niet onhaalbaar

Toen we de opdracht kregen om een passend concept te ontwikkelen voor deze inhoud, bedachten we ons twee zaken.

  1. De coronamaatregelen zijn niet sexy en vaak zelfs taai. Hoe blijft die informatie die je wil overbrengen toch bij mensen hangen?
  2. Hoe houd je gedurende de vrij lange film de aandacht van kijkers vast?


Om beide vraagstukken te kunnen tackelen hebben we een zogenaamde hybride explainer vorm gekozen als concept. Hierin spelen zowel twee hoofdpersonen die uitleg geven als ook ondersteunende animaties een rol.


De hoofdpersonen geven de film een persoonlijke touch waardoor kijkers zich aangesproken zullen voelen. Echter 2 minuten lang talking heads (pratende hoofdpersonen) gaan je niet bijblijven. Als kijker zal je dan snel wegklikken. Ook al zijn de hoofdpersonen goed gecast en geschikt om de boodschap goed over te kunnen brengen.


Daarom bedachten we om over de gefilmde beelden een digitale laag met animaties te leggen die het geheel spannender, maar ook duidelijker maakt. NOS op 3 speelt al wat langer met deze techniek. De techniek is in de uitvoering relatief eenvoudig, maar in resultaat erg doeltreffend. Het vergt wel een wat uitgebreider script voorafgaand aan het filmen, maar dan is het op de filmdag eenvoudigweg schieten wat er bedacht is. Eventueel kan er gebruikgemaakt worden van een storyboard om vooraf alvast een beeld te hebben van de stijl van de film.

De film over de Coronamaatregelen bij de Universiteit Twente

Hybride explainer ook bruikbaar voor jouw communicatievraagstuk?


Het concept van de hybride explainer is met name geschikt voor communicatiedoelen zoals informeren, uitleggen (de naam zegt het al) en uiteenzetten. Wat taaiere boodschappen kunnen zo toch op een aantrekkelijke manier overgebracht worden op de doelgroepen. Het mooie aan het concept is dat het mensen van alle leeftijden aanspreekt. Eenvoud en duidelijkheid zonder dat het saai wordt. De ideale mix. Ook hapklaar informeren op een hippe manier? Dat kan met een hybride explainer.


Heb jij ook een boodschap die we met een aantrekkelijk en doeltreffend concept zo goed mogelijk neer mogen zetten?
Neem contact met ons op. We sparren graag met je.

Tags

Comments are closed