Taal Timing Toekomst

Er zijn vele modellen en tips om op een effectieve manier te communiceren. In deze blog bespreken we het Taal Timing Toekomst model. Dat is een model dat erg makkelijk in vele situaties toe te passen is. Eenvoudig en effectief dus!

Zeker als je met crossmediale campagnes bezig bent is het belangrijk om altijd je publiek in beeld te houden. Daarvoor maak je immers alle middelen in zo’n campagne. Door het Taal, Timing, Toekomst model toe te passen, hebben je middelen de grootste impact.

Breng 'Toekomst' in je communicatie. Wat beloof je jouw publiek voor de toekomst?
Breng ‘Toekomst’ in je communicatie. Wat beloof je jouw publiek voor de toekomst?

Taal

‘Met taal kan je toveren’, wordt wel eens gezegd. Dat is een waarheid als een koe. Elk publiek wordt door andere signaalwoorden en ander woordgebruik getriggerd. Bedenk je dus als eerste wie of wat je publiek is waarvoor je schrijft of waarvoor je je andere communicatiemiddelen ontwikkelt. Taal is naast schrijf- en spreektaal ook beeldtaal. Vergeet dus niet om breed te denken in type communicatiemiddelen die het best bij je doelgroep(en) passen!

Handig is om kernwoorden, een social persona of een andere manier van profielschetsen te gebruiken. Zo houd je altijd zicht op je publiek.

Als je tijd hebt om meer verdiepend onderzoek te doen naar je publiek is dat in sommige gevallen handig. Spreek met de doelgroep(en) om te achterhalen wat voor woordgebruik en zinsbouw deze mensen hebben en wat hun waardes en interesses zijn.

Als je een helder beeld hebt van je publiek, weet je wat de beste taal is die je kan inzetten.

Samengevat:

  • Ken je publiek
  • Gebruik een social persona of ander profiel van je publiek

Timing

Je hebt je boodschap door middel van aantrekkelijke spreek-, beeld- en/of schrijftaal geproduceerd. Maar wanneer breng je je communicatie de wijde wereld in naar je publiek?

Kijk daarvoor naar twee aspecten. Kijk ten eerste naar de momenten waarop je doelgroepen de diverse media gebruiken. Dit kan natuurlijk offline en online zijn. Kijk ten tweede naar of er bepaalde inhaakmomenten zijn waarbij je boodschap nog net wat meer aandacht kan pakken dan zonder dat inhaakmoment. Is er geen geschikt inhaakmoment? Dan kan je besluiten om een andere ludieke twist te geven aan je boodschap om toch nog wat extra attentiewaarde te pakken.

Samengevat:

  • Welke media gebruikt je publiek? Zet die in om je boodschap te delen.
  • Zijn er inhaakmomenten te vinden die goed bij je boodschap passen?

Toekomst

Je hebt de juiste tone of voice te pakken je timing heb je voor elkaar. Dan is het tijd om je boodschap verder bij te schaven. Een boodschap moet altijd een bepaalde urgentie hebben om goed te blijven hangen bij mensen. Als je boodschap vooral over het verleden gaat, heeft die geen urgentie. Dat is dus niet handig. Ga dus voor een boodschap met een stip op de horizon. Wat beloof je voor de toekomst? Wat ga je leveren en wat kunnen mensen er zelf uit halen? Of wat vraag je mensen te doen?

Samengevat:

  • Zet een stip op de horizon. Wat bied of vraag je je publiek?
Heb je de Taal, Timing en Toekomst helder gemaakt? Dan heb je een sterke boodschap die je op een effectieve manier bij je doelgroep(en) kan brengen. Door het Taal, Timing, Toekomst model toe te passen, hebben je middelen de grootste impact.

Het Taal Timing Toekomst model is het door ons ontwikkelde model dat helpt om communicatie zo goed mogelijk op de doelgroep(en) te richten.

Meer weten over onze mogelijkheden? Neem een kijkje in onze toolbox. Heb je een vraag of heb je advies nodig? Neem dan contact op voor maatwerk.

Tags

Comments are closed